Kartu kredit Mega :TeknoWarta

Tidak ramai yang berpuas hati selepas berurus niaga menggunakan kartu kredit Bank Mega. Sebagai salah satu bank swasta di Indonesia, Bank Mega juga menawarkan kemudahan kartu kredit yang bertujuan untuk memberi kemudahan kepada pelanggan dalam membeli-belah.

Kartu kredit sendiri nampaknya telah menjadi salah satu gaya hidup bagi kebanyakan orang Indonesia memandangkan terdapat banyak faedah yang dapat dirasakan. Anda tidak perlu lagi menunggu hari gaji bulanan apabila anda tergoda untuk membeli barang keperluan. Sebab inilah yang membuat ramai orang ingin menggunakan kartu kredit untuk transaksi pembayaran harian.

Bagi mereka yang ingin berurus niaga menggunakan kartu kredit Bank Mega, sudah tentu anda mesti memahami syarat membuat dan cara menggunakannya. Ringkasnya, mempunyai kartu kredit seperti ini seperti mendapatkan pinjaman yang kemudian pengguna boleh membayar bil setiap bulan.

Setiap bank mempunyai peraturan yang berbeza mengenai permohonan untuk membuat kartu kredit, termasuk Bank Mega. Oleh itu, dalam ulasan ini kami akan memberikan maklumat mengenai perkhidmatan kartu kredit (CC) dari Bank Mega. Bagi mereka yang ingin mencuba berurus niaga menggunakan kartu kredit Bank Mega, mari kita lihat terlebih dahulu perbincangan penuh di sini.

Faedah Berurus niaga Menggunakan Kartu Kredit Bank Mega

Cara berurus niaga secara kredit ini memberikan banyak faedah kepada penggunanya. Salah seorang daripada mereka, Bank Mega sering menyediakan promosi dan diskaun khas apabila membeli-belah di peniaga rakan kongsi untuk pelanggan yang menggunakan kartu kredit. Bagi anda yang suka membeli-belah di Mall, anda dijamin bahawa faedah yang satu ini akan dirasai.

Bukan itu sahaja, Bank Mega juga menyediakan kemudahandalam bentuk CC Mobile yang memberi kemudahan kepada pelanggan apabila mereka ingin menyemak transaksi dan bil. Berikut adalah beberapa faedah yang akan diperolehi jika anda menggunakan kartu kredit Bank Mega:

 1. Rang Undang-Undang Mega

Permudahkan untuk membayar bil rutin setiap bulan seperti bil internet / WiFi bulanan, elektrik, air, TV cable, BPJS dan bil lain. Bayaran bil bulanan akan dibayar secara automatik melalui kartu kredit supaya pasti tidak akan ada kelewatan yang menyebabkan denda. Dengan faedah ini, ia juga lebihmemakan masa dan praktikal, malah anda juga akan mendapat mata daripada Mega Rewards.

 1. Titik Ganjaran Mega

Berurus niaga menggunakan kartu kredit Bank Mega maka anda juga berhak untuk mendapatkan Mata Ganjaran Mega. Anda akan mendapat 1 mata untuk setiap pembelian bernilai IDR 25 ribu dengan kartu kredit ini, sah untuk gandaan. Nah, mata yang telah berjaya dikumpulkan kemudiannya boleh digunakan untuk membeli-belah di Metro, Carrefour, Coffee Bean, Robins dan lain-lain.

 1. Tambah Nilai Mega

Pelanggan juga boleh menikmati faedah kemudahan Mega Top Up, iaitu menambah nilai kredit pra-bayar melalui auto debit. Walau bagaimanapun, bagi anda yang ingin menikmati ciri ini, anda boleh mendaftar terlebih dahulu melalui Pusat Panggilan 15 000 10 (PSTN) atau 600 10 (HP). Fyi, anda masih akan mendapat mata ganjaran jika anda berurus niaga menggunakan ciri ini.

Pilihan Kartu Kredit Mega Bank untuk Gaji Tiga Juta

Jika anda berminat untuk berurus niaga menggunakan kartu kredit Bank Mega, maka mula-mula tahu produk mana yang paling sesuai dan mengikut gaji bulanan anda. Sebagai ilustrasi, berikut adalah beberapa jenis CC Bank Mega yang sesuai untuk pelanggan dengan gaji minimum tiga juta:

 1. Kartu Emas

Syarat untuk memohon Kartu Emas Mega mestilah berumur sekurang-kurangnya 21 tahun dan mempunyai pendapatan minimum tiga juta sebulan. Kartu Emas Mega sesuai untuk anda yang ingin menggunakan kartu kredit buat kali pertama dengan had sehingga Rp. 2 juta.

 1. Kartu Platinum

Terdapat juga jenis Kartu Mega Platinum cc yang mempunyai had sehingga RP 10 juta, tetapi syaratnya ialah anda mesti mempunyai pendapatan minimum 5 juta sebulan. Disyorkan untuk anda yang suka membeli-belah dan melancong.

 1. Kartu Perjalanan

Seperti namanya, kartu kredit ini sesuai untuk mereka yang suka melakukan perjalanan dengan kapal terbang kerana anda boleh menikmati pelbagai kemudahan percuma sehingga lebih daripada 800 lounge lapangan terbang di Indonesia dan di luar negara.

 1. Transmart

Suka membeli-belah ke Transmart atau Carrefour? Ia benar-benar wajib untuk mempunyai satu kartu kredit ini kerana anda akan mendapat diskaun 10% dan menikmati pelbagai promosi menarik dari kedua-dua pasar raya.

 1. Kartu Perak

Sebagai tambahan kepada Kartu Emas Mega, anda juga boleh memilih kartu kredit jenis ini dengan tawaran yang tidak kurang menarik. Seperti pakej pelancongan & perjalanan, tiket kapal terbang, promosi hotel dan banyak lagi.

Memilih Jenis Kartu Kredit yang Sesuai

Berurus niaga menggunakan kartu kredit Bank Mega bukan hanya untuk gaya, pastikan anda benar-benar menggunakannya untuk keperluan anda. Di samping itu, anda juga perlu memilih jenis kartu kredit yang sesuai dengan keupayaan untuk membayar ansuran kemudian kerana sistem pembayaran ini seperti berhutang.

Anda mendapat pinjaman sehingga had tertentu mengikut jenis CC yang dipilih. Ini bermakna, setiap bulan anda mempunyai kewajipan untuk membayar ansuran mengikut peruntukan bersama dengan sumbangan mandatori tahunan. Selalunya pengguna baru tidak memberi perhatian kepada perkara seperti ini dan hanya selagi mereka menggunakan CC.

Di samping itu, pilih jenis kartu kredit yang sesuai dengan kapasiti dan keperluan anda. Sebagai contoh, bagi mereka yang ingin menggunakannya untuk membeli-belah biasa setiap bulan, maka anda boleh memilih Kartu Mega Emas atau Kartu Mega Perak dengan had yang mencukupi.

Petua untuk Berurus niaga Menggunakan Kartu Kredit Bank Mega dengan Selamat

Berurus niaga menggunakan kartu kredit tidak seratus peratus dijamin selamat, kerana keselamatan juga bergantung kepada pengguna sendiri. Atas sebab ini, perhatikan petua penting berikut untuk selamat semasa berurus niaga menggunakan Kartu Kredit Mega:

 1. Membeli-belah dalam talian di laman web yang boleh dipercayai di laman web yang boleh dipercayai

Jangan membeli-belah secara rawak dalam talian, terutamanya jika anda diminta untuk data peribadi yang berkaitan dengan kartu kredit. Belum lagi jika ternyata laman web ini tidak mempunyai tahap penyulitan / keselamatan yang tinggi, mungkin data kartu kredit anda dicuri oleh individu.

 1. Jangan berurus niaga menggunakan WiFi awam

Atas sebab keselamatan, elakkan berurus niaga kartu kredit menggunakan WiFi awam, apatah lagi kartu kredit percuma. Tindakan seperti ini sangat berisiko dan boleh membuat anda disalahgunakan oleh penggodam.

 1. Tidak menyimpan nombor kartu pada telefon bimbit

Di samping itu, anda tidak boleh menyimpan maklumat penting yang berkaitan dengan data kartu kredit pada telefon anda. Bayangkan jika telefon itu hilang? Maka ia tidak menolak kemungkinan bahawa ia boleh disalahgunakan oleh orang lain yang ingin memberi anda nikmat.

 1. Hati-hati dengan email palsu

Tidak jarang pengguna CC mendapatkan e-mel di mana mereka diminta untuk memberikan maklumat mengenai kartu kredit. Adalah lebih baik untuk lebih berhati-hati, membezakan e-mel mana yang rasmi dan yang tidak. Nombor CC adalah sulit, terutamanya kata laluan di mana kedua-duanya tidak boleh dimaklumkan kepada pihak lain termasuk Bank Mega.

Adakahia diatur untukmenggunakan atau membuat kartu kredit? Sesungguhnya, baru-baru ini semakin ramai orang berminat untuk menggunakan kartu kredit atas sebab kemudahan pembayaran. Tidak kira apa sebabnya, pastikan anda memilih jenis kartu kredit yang sesuai supaya pada masa akan datang anda boleh berurus niaga menggunakan kartu kredit Bank Mega dengan selesa, selamat dan tanpa sebarang halangan.

Baca Juga