Pusat Panggilan Batik Air, Belanja Hemat

Pusat panggilan Batik Air adalah perkhidmatan yang membantu pelanggan mendapatkan maklumat atau memfailkan aduan. Perkembangan teknologi membolehkan industri untuk mewujudkan komunikasi yang baik dengan pelanggannya. Peningkatan perkhidmatan menjadikan kualiti syarikat penerbangan lebih tinggi.

Melalui Pusat Panggilan, pelanggan boleh membuat panggilan telefon dengan pelbagai tujuan. Pelanggan boleh meminta maklumat dari segi penerbangan atau memfailkan aduan mengenai perkhidmatan yang diperoleh daripada syarikat penerbangan. Komunikasi ini boleh membuat syarikat penerbangan mendapatkan timbal balik perkhidmatan yang disediakan untuk penilaian kemudian.

Kakitangan Pusat Panggilan memainkan peranan penting dalam membina komunikasi yang baik dengan pelanggan. Mereka mesti mempunyai pengetahuan yang mencukupi dalam bidang geografi seperti laluan kawasan pesawat ke zon waktu. Kakitangan mesti memahami laluan yang dilalui oleh pesawat dan pembahagian zon waktu.

Tidak cukup di sana, kakitangan perlu mengetahui tambang penerbangan dan perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan. Kakitangan mesti tahu secara terperinci mengenai tiket penerbangan bermula dari harga, cara menempah, bagaimana untuk menukar jadual berlepas kepada cara membatalkan tiket.

Perkara yang paling penting yang perlu dikuasai oleh kakitangan Pusat Panggilan adalah kemahiran komunikasi yang baik. Kakitangan mesti dapat memahami permintaan atau aduan pelanggan. Mereka juga mesti menyediakan maklumat atau penyelesaian dengan cara bercakap yang sesuai, berkesan dan cekap.

Kemahiran komunikasi yang dimiliki oleh kakitangan akan membuat pelanggan berasa puas selepas membuat panggilan dengan pusat panggilan Batik Air. Kerana, pelanggan mahukan penjelasan maklumat atau penyelesaian mengenai aduan. Sekiranya kemahiran komunikasi kakitangan kurang baik, ia akan membuat pelanggan kecewa.

Tentang Batik Air Airlines

Batik Air adalah anak syarikat syarikat penerbangan swasta Lion Air. Anak syarikat ini dijalankan dalam kategori perkhidmatan penuh. Ia mula beroperasi pada 3 Mei 2013. Laluan pertama yang dilalui adalah dari Jakarta ke Manado dan Balikpapan.

Batik Air dibentuk oleh Lion Air kerana ia tidak dapat menampung lonjakan penambahan penumpang. Oleh itu, syarikat itu menubuhkan syarikat penerbangan baru. Syarikat itu membawa masuk 5 pesawat Boeing 737 ke syarikat penerbangan baru itu untuk dapat menampung peningkatan jumlah penumpang.

Syarikat penerbangan ini mempunyai laluan penerbangan ke 59 destinasi di dalam dan luar negara. Syarikat penerbangan ini sampai ke pulau Kalimantan, Nusa Tenggara, Maluku, Papua, Sulawesi ke Sumatera. Dalam skop asing, termasuk Malaysia, Singapura, Vietnam ke Arab Saudi.

Pada mulanya, ia hanya mengendalikan sepuluh pesawat Boeing 737-900ER. Sehingga kini, ia telah mengendalikan armada 74 pesawat. Jenis pesawat yang dimiliki terdiri daripada Airbus A320-200, Boeing 737-800, Boeing 737-900ER, Boeing 737-8 dan Boeing 737-9.

Walaupun ia mempunyai status anak syarikat, kemudahan yang disediakan tidak kurang kompetitif daripada syarikat induk. Salah satu kemudahan adalah pusat panggilan udara batik  yang dapat menampung aduan pelanggan dan memberikan penyelesaian kepada mereka. Kemudahan ini juga boleh menyampaikan maklumat yang diminta oleh pelanggan.

Perkhidmatan yang disediakan oleh Batik Air

Batik Air diklasifikasikan sebagai syarikat penerbangan yang cemerlang. Ia telah memenangi banyak anugerah seperti ISSA. Anugerah ini dalam sektor piawaian keselamatan penumpang telah disampaikan oleh IATA pada Januari 2016. Anugerah ini diklasifikasikan sebagai anugerah yang baik.

Anugerah seterusnya ialah standard ISO. Mendapat lesen ISO 9001:2005 sebagai syarikat penerbangan yang mempunyai Pengurusan Kelewatan Terbaik. Sebagai syarikat penerbangan swasta, anugerah ini membuktikan pengurusan terbaik. Tidak semua syarikat penerbangan swasta dapat mencapai anugerah ini.

Selain memenangi anugerah, ia mempunyai beberapa kelebihan dalam perkhidmatan yang ditawarkannya. Mempunyai kelas ekonomi dan perniagaan, syarikat penerbangan ini menawarkan kemudahan yang berbeza. Ditawarkan pada harga yang rendah, syarikat penerbangan ini mempunyai skrin televisyen, makanan ringan dan bagasi yang luas.

Dari segi kemudahan dan infrastruktur, syarikat penerbangan ini mempunyai pusat penyelenggaraan bebas yang dipanggil Batam Aero Technic. Di samping itu, syarikat ini juga menyediakan perumahan untuk pekerjanya dari Ground Crew hingga Krew Penerbangan. Walaupun ia hanya berstatus syarikat swasta, Batik Air mampu menyediakan pelbagai kemudahan.

Batik Air terus membina kemudahan yang menyokong perniagaan penerbangan. Kemudahan ini adalah bangunan latihan, hotel dan plaza. Bukan itu sahaja,  perkhidmatan penghantaran talian udara juga dibuat di bawah nama Lion Parcel. Syarikat penerbangan terus membuat penambahbaikan dan pembinaan kemudahan untuk meningkatkan perkhidmatan.

Batik Air mempunyai perbezaan dengan Lion Air yang sering terlibat dalam nahas pesawat. Syarikat penerbangan ini lebih selamat jika dibandingkan dengan syarikat induk sehingga mempunyai banyak pelanggan. Pusat panggilan Batik Air adalah salah satu perkhidmatan yang dibuat untuk membina hubungan baik dengan pelanggan.

Cara Menghubungi Pusat Panggilan Batik Air

Pusat panggilan Batik Air boleh dihubungi melalui pelbagai cara. Salah seorang daripada mereka adalah pergi ke ibu pejabat secara langsung. Pejabat ini terletak di Ibu Pejabat Batik Air, Lion Air Tower, Jl. Gajah Mada No.7 Jakarta Tengah.

Selain dapat datang ke ibu pejabat, anda juga boleh menghubungi pusat panggilan Batik Air melalui e-mel, media sosial atau nombor telefon. E-mel syarikat penerbangan adalah customercare@batikair.com. Nombor telefon ibu pejabat adalah 080 4177 8899 dan 021-6379 8000.

Sebagai tambahan kepada ibu pejabat, anda boleh mencari pejabat cawangan di bandar anda. Setiap pejabat cawangan juga mempunyai nombor telefon jika anda enggan datang ke pejabat. Cawangan syarikat penerbangan telah tersebar hampir di seluruh Indonesia. Anda boleh mencari pejabat cawangan dengan mudah.

Pusat panggilan Batik Air juga boleh dihubungi walaupun pelanggan berada di luar negara. Pelanggan masih boleh meminta maklumat atau mengemukakan aduan mengenai perkhidmatan syarikat penerbangan. Kelebihan ini memberikan kemudahan kepada pelanggan.

Perkara Penting Mengenai Pusat Panggilan Batik Air

Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian mengenai  pusat panggilan Bat ik Air. Pertama, perkhidmatan ini mengambil kredit. Ini bermakna anda mesti mempunyai kredit pada telefon anda sebelum membuat panggilan ke Pusat Panggilan. Jika anda tidak mempunyai kredit, anda boleh membuat panggilan melalui talian tetap.

Pusat panggilan Batik Air disediakan dalam masa 24 jam dan pada hari cuti. Jika anda memerlukan maklumat atau ingin membuat aduan di luar waktu bekerja, anda boleh berbuat demikian melalui telefon. Sambutan akan diberikan dengan cepat dan mesra oleh kakitangan.

Anda boleh menghubungi pusat panggilan udara batik untuk mendapatkan maklumat mengenai harga penerbangan, laluan penerbangan pada tarikh atau hari tertentu, maklumat tentang cara menempah dan membayar tiket penerbangan, cara menukar jadual berlepas dan juga cara membatalkan tiket penerbangan.

Selain mendapatkan maklumat, pelanggan boleh mengemukakan aduan kepada pusat panggilan udara batik. Aduan yang dikemukakan secara amnya adalah mengenai harga tiket yang tinggi, kesukaran menempah tiket, masalah kelewatan,  kesukaran menukar jadual berlepas kepada pembatalan tiket.

Pelanggan boleh meminta maklumat melalui Pusat Panggilan. Di samping itu, pelanggan juga boleh mengemukakan aduan mengenai perkhidmatan yang diperoleh daripada syarikat penerbangan. Pelanggan boleh mendapatkan penyelesaian selepas menghubungi pusat panggilan Batik Air.  Kakitangan akan memberikan respons yang cepat dan mesra.

Baca Juga: