Cara Mencari ATM Terdekat :AngunPedia

ATM deposit juruwang automatik terdekat adalah penyelesaian bagi anda yang ingin membuat transaksi deposit tanpa perlu melalui juruwang di bank. Seperti yang kita ketahui, bank mempunyai waktu buka tertentu supaya tidak setiap hari dan setiap masa dapat memenuhi keperluan anda dalam membuat transaksi, termasuk deposit.

Bank dibuka pada hari bekerja sahaja, iaitu Isnin hingga Jumaat, 08.00 hingga 15.00. Itu sahaja kadang-kadang bank masih ditutup pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum. Jadi, bagi anda yang ingin membuat transaksi melalui juruwang, anda perlu melakukannya pada masa itu.

Belum lagi garis yang membuat kita harus bersabar dan menunggu giliran kita untuk pergi ke juruwang. Bagi anda yang bekerja, sudah tentu ini agak sukar kerana anda perlu mendapatkan kebenaran terlebih dahulu atau mengambil kesempatan daripada masa rehat untuk pergi ke bank supaya kami terpaksa tidak berehat atau makan.

Walau bagaimanapun, semua masalah ini akhirnya mendapat penyelesaian dari bank, iaitu dengan menambah jenis mesin ATM, iaitu mesin ATM untuk deposit. Mesin ATM Deposit Juruwang Automatik yang terdekat  telah dijumpai di pelbagai kawasan supaya anda tidak lagi perlu beratur di bank dan tidak perlu melalui juruwang.

Cara Mencari ATM Deposit Juruwang Automatik

Bagi anda yang biasa dengan rantau ini, maka tidak perlu bersusah payah lagi untuk mencari ATM deposit tunai terdekat  . Walau bagaimanapun, jika ia adalah kawasan baru atau anda berada di tempat lain, maka penting untuk mengetahui cara mencari  ATM deposit tunai  terdekat dari lokasi.

Cara untuk mencari lokasi ATM deposit tunai Mandiri terdekat  adalah dengan melayari laman web bank mandiri di www.bankmandiri.co.id yang boleh diakses melalui telefon bimbit. Di laman web, anda akan menemui pilihan menu Lokasi, klik ATM kerana anda sedang mencari lokasi ATM deposit terdekat.

Selepas itu, klik menu “Rangkaian ATM” dan kemudian paparan skrin akan muncul borang untuk mencari lokasi ATM mandiri yang mesti anda isi. Pastikan anda mengisinya sepenuhnya dan mengikut kehendak anda dalam mencari lokasi mesin ATM deposit tunai  atau hanya ATM.

Di sana, akan ada pengaturan, sama ada anda ingin mencari mesin ATM  khas untuk deposit tunai atau ATM secara umum. Anda boleh menetapkan jenis ATM yang anda ingin cari atau meninggalkannya dalam keadaan “lalai” supaya maklumat yang dipaparkan bukan sahaja ATM deposit tunai, tetapi semuanya.

Sekiranya semua medan pada borang telah diisi, teruskan klik butang carian. Tunggu sebentar sehingga proses carian selesai, maka anda akan dibentangkan dengan maklumat mengenai lokasi mesin ATM Deposit Juruwang Automatik terdekat  dari lokasi semasa anda berada. Dengan cara itu, lebih mudah untuk mencari ATM yang dikehendaki.

Perbezaan antara Mesin ATM Deposit Tunai

Jika anda sering menggunakan mesin ATM deposit tunai, anda mesti sudah tahu bagaimana perbezaan antara mesin ATM deposit tunai dan mesin  ATM pengeluaran tunai. Apabila dilihat dari fizikal, sebenarnya tidak ada perbezaan yang signifikan antara keduanya. Kedua-dua ATM mempunyai bentuk yang hampir sama, kotak besar.

Hanya saja, jika anda melihatnya dengan teliti, ia akan kelihatan bahawa terdapat sedikit perbezaan dalam panel mesin ATM. Pada mesin ATM deposit tunai, anda akan melihat seperti pintu kecil yang berguna untuk memasukkan wang semasa mendepositkan. Ciri ini tidak boleh didapati dalam pengeluaran tunai.

ATM deposit juruwang automatik terdekat biasanya juga menyediakan   ciri pengeluaran dan pemindahan tunai supaya anda boleh membuat beberapa transaksi sekaligus tanpa perlu menukar mesin ATM. Tidak seperti ATM   pengeluaran tunai di mana anda tidak boleh membuat deposit, tetapi anda masih boleh membuat pemindahan atau pembayaran.

Jika anda tidak dapat memberitahu perbezaan fizikal dari mesin ATM, maka anda tidak perlu risau kerana biasanya sudah ada tulisan di bahagian atas mesin, sama ada mesin ATM mendepositkan wang tunai atau mengeluarkan wang tunai. Cara menggunakannya hampir sama, hanya anda akan mendapat ciri deposit tunai tambahan.

Walau bagaimanapun, jika anda keliru tentang cara menggunakannya, anda boleh bertanya kepada pengawal keselamatan yang sedang menunggu ATM. Sebenarnya, kaedah ini sangat mudah sehingga anda tidak perlu keliru menggunakannya. Ia cukup untuk membaca ulasan seterusnya mengenai penggunaan ATM Deposit Juruwang Automatik terdekat di bawah.

Cara Membuat Deposit Juruwang Automatik

Bagi anda yang tidak biasa dengan mesin ATM deposit tunai, anda boleh memahami cara menggunakannya melalui ulasan berikut. Jika anda sudah berada di hadapan mesin ATM deposit tunai, kemudian masukkan kad ATM Mandiri ke dalam mesin. Selepas itu, masukkan PIN ATM tanpa dilihat oleh orang lain.

Sekiranya PIN ATM betul, beberapa menu atau ciri akan muncul yang dapat anda nikmati, mulai dari pengeluaran tunai hingga deposit tunai. Kerana anda ingin mendepositkan wang tunai, kemudian pilih menu deposit tunai. Pintu di mesin ATM akan dibuka dan anda boleh segera memasukkan wang itu.

Sebelum ini, pastikan anda telah mengatur wang dengan kemas dan mengiranya terlebih dahulu untuk memastikan wang yang akan didepositkan di ATM juruwang automatik yang terdekat. Kemudian, pilih teruskan dan kemudian mesin ATM akan mengira jumlah wang yang anda depositkan secara automatik.

Jika semua wang disusun dengan kemas dan tidak ada wang yang dilipat atau koyak, maka wang deposit tidak akan dikembalikan supaya anda boleh meneruskan proses tersebut. Di sana, ia akan dipaparkan pada skrin berapa banyak wang yang anda deposit, pastikan jumlahnya sesuai dengan apa yang anda masukkan.

Selepas itu, pilih menu “Deposit” dan kemudian pilihan deposit akan muncul, sama ada ke akaun anda sendiri atau akaun orang lain. Jika anda ingin memasukkan akaun anda sendiri, pilih menu. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendepositkannya ke dalam akaun orang lain, masukkan juga nombor akaun.

Kelebihan dalam Membuat Deposit Tunai

Mesin ATM Deposit Juruwang Automatik terdekat mempunyai beberapa kelebihan berbanding mesin ATM lain dan kami akan mendengarnya bersama-sama di bawah. Kelebihan pertama ialah kita boleh membuat deposit pada bila-bila masa, tanpa perlu melalui juruwang jadi walaupun bank ditutup, kita masih boleh mendepositkan wang tunai.

Kelebihan kedua ialah ia lebih cepat dan lebih mudah dilakukan. Jika kita mendepositkan wang tunai di bank, kita perlu menunggu dalam talian yang kadang-kadang panjang. Ia berbeza jika anda menggunakan ATM deposit tunai, maka anda tidak perlu menunggu dalam banyak barisan dan tidak perlu membawa buku simpanan semasa membuat deposit.

Kelebihan ketiga ialah anda boleh membuat pelbagai transaksi sekaligus, sama ada deposit tunai, pengeluaran tunai, pemindahan, pembayaran, pembelian dan sebagainya. Mesin  ATM deposit tunai  Mandiri terdekat biasanya mempunyai ciri lengkap supaya anda tidak perlu menukar mesin ATM jika anda ingin membuat transaksi lain.

Kelebihan keempat ialah mudah dicari di mana-mana sahaja. Seperti yang kita ketahui, sekarang Mandiri menyediakan mesin ATM deposit tunai  di pelbagai tempat, terutamanya jika anda tinggal di kawasan bandar, lebih mudah untuk mencarinya. Malah,  mesin ATM deposit tunai yang ada  bukan hanya satu.

Kewujudan mesin ATM deposit tunai  pastinya sangat membantu bagi sesiapa sahaja yang ingin membuat transaksi, terutamanya deposit tunai. Oleh itu, kita tidak perlu pergi ke bank terdekat dan beratur panjang kerana sudah ada ATM deposit tunai automatik yang tersedia berdekatan.

Selengkapnya